skip to Main Content
Popust

Šarlotina mreža

5.0 (1 komentar)

1,078.00 RSD

Voljeno prvenče, Šarlotina mreža E. B. Vajta, priča je o neobičnom prijateljstvu između pauka i praseta. To je priča o selu, deci, životinjama i privrženosti. Obećavamo da je nikad nećete zaboraviti!

Sa engleskog prevela Marija Spasić.
Korice ilustrovala Marina Andrin Marinuš.

Beleška o piscu

E. B. VAJT rođen je 1899. u Maunt Vernonu, u državi Njujork. Diplomirao je 1921. godine na Univerzitetu Kornel. Godinama je pisao za časopis Njujorker.
Godine 1970. dobio je prestižno priznanje za knjige Stjuart Litl i Šarlotina mreža, a njegova treća knjiga Labudova pesma takođe je nagrađivana. Kao autor sedamnaest knjiga poezije i proze dobio je priznanje za izuzetan doprinos dečjoj književnosti. Godine 1973. postao je član Američke akademije nauka i umetnosti.
Za života su ga mali čitaoci često pitali da li su njegove priče istinite ili izmišljene, a on bi odgovorio: – Izmišljene su, ali kao što postoji stvaran svet, postoji i svet mašte.

Odlomak

Pre doručka

– Gde će tata sa onom sekirom? – upita Fern majku dok su postavljale sto za doručak.
– Ode do svinjca – odgovori gospođa Arabel – noćas su na svet došli prasići.
– Ne razumem šta će mu onda sekira – nastavila je da zapitkuje Fern, koja je imala samo osam godina.
– Vidiš – na to će majka – jedno prase je zakržljalo. Sićušno je i nejačko, ništa od njega neće biti, pa je otac odlučio da ga se reši.
– Da ga se reši? – ote se Fern krik. – Hoćeš reći – da ga ubije? Samo zato što je manji od ostalih?
Gospođa Arabel je spustila posudu s pavlakom na sto. – Ne viči, Fern! – opomenu je. – Otac je u pravu. Verovatno bi ionako uginulo.
Fern odgurnu stolicu koja joj se našla na putu i istrča napolje. Trava je bila rosna, a zemlja je odisala mirisom proleća. Fernine patike promočile su se kad je sustigla oca.
– Molim te, nemoj da ga ubiješ! – jecala je. – To nije pravedno.
Gospodin Arabel je zastao.
– Fern – rekao je blago – moraćeš naučiti da se obuzdaš.
– Da se obuzdam!? – viknula je Fern. – Ovo je pitanje života i smrti, a ti mi tu pričaš o obuzdavanju!
Dok su joj se suze slivale niz obraze, uhvatila je dršku sekire i pokušala da je istrgne iz očevih ruku.
– Fern – reče gospodin Arabel – o gajenju svinja znam mnogo više nego ti. Muke su s kržljavcima. Tutanj sad!
– Ali to je nepravda! – povika Fern. – Nije prase krivo što se rodilo malo, zar ne? Da sam se ja rodila mala, da li bi i mene ubio?
Gospodin Arabel se nasmeši. – Naravno da ne bih – odgovori s ljubavlju gledajući svoju kćer – ali to nije isto. Devojčica je jedno, dok je zakržljalo prase nešto sasvim drugo.
– Ako mene pitaš, isto je – odvrati Fern i dalje ne puštajući sekiru. – Ovo je najstrašniji primer nepravde za koji sam ikad čula.
Džon Arabel je pogleda sav smušen. Izgledao je gotovo kao da će i sam da se rasplače.
– Dobro de – reče – vrati se u kuću, a ja ću ti doneti kržljavca kad se budem vratio. Pustiću te da ga zadojiš na flašicu, kao bebu. E, tad ćeš da vidiš muke sa prasetom!
Kad se gospodin Arabel nakon pola sata vratio u kuću, nosio je kutiju pod miškom. Fern se prezuvala na spratu. Kuhinjski sto bio je postavljen za doručak, a prostorijom se širio miris kafe, slanine, vlažnih zidova i dima od izgorelih drva iz šporeta.
– Spusti to na njenu stolicu! – reče gospođa Arabel. On je spustio kutiju na Fernino mesto, a potom je otišao do sudopere i oprao ruke, pa ih obrisao krpom koja je visila na valjkastom držaču.
Fern je polako sišla niz stepenice. Oči su joj bile crvene od plača. Dok je prilazila stolici, primetila je da se kutija mrda i da nešto grebe unutra. Pogleda oca. Zatim podiže poklopac kutije iz koje ju je gledalo novorođeno prase. Bilo je belo, a uši su mu bile ružičaste na jutarnjem svetlu.

1 recenzija za Šarlotina mreža

  1. Anita

    Najdraza knjiga…dok je citam mojim decacima od 8 i 5 godina,smejemo se i placemo zajedno….knjiga koju svako dete treba da ima!

Podeli svoje utiske o knjizi!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top